Initiative din real estate care pun Romania pe harta lumii, prezentate la Sustainable buildings, a step into the future

Home / News / Initiative din real estate care pun Romania pe harta lumii, prezentate la Sustainable buildings, a step into the future

Initiative din real estate care pun Romania pe harta lumii, prezentate la Sustainable buildings, a step into the future

Seria dezbaterilor ONLINE legate de modul in care s-a adaptat industria de real estate la noua realitate provocata de pandemia COVID 19, a fost deschisa in data de 26 noiembrie, cu discutii despre standarde, sisteme de certificare si audit al cladirilor, solutii de eficientizare a costurilor energetice, managementul locului de munca, tendinte din domeniul facility management, trenduri socio-economice actuale legate de modul in care s-a modificat comportamentul profesional, noua arhitectura a spatiilor de lucru si de locuit.

Andrei Botis, Presedinte RoGBC, a condus discutiile cu privire la provocarile si oportunitatile din industria real estate din Romania, printr-o serie de intrebari bine tintite, menite sa contureze un tablou cat mai real si complet al situatiei actuale generate de pandemia COVID 19.

Parteneri de discutii i-au fost: Stefan Tudos – Vice Presedinte Genesis Property, Cristian Vasiliu – Managing Director ROFMA, Remus Mihai Hirceaga – Partener Expense Reduction Analyst Europe (ERA), Cristian Macedonschi – Ambasador DEKRA Trusted Facility in Romania, Monica Cranganu – Director IDA Design, Liliana Cristea, Psihoterapeut integrativ si fondatoare a Cabinetului de Psihologie Liliana Cristea.

Stefan Tudos, Vice Presedinte Genesis Property a prezentat auditoriului modul in care compania Genesis Property a raspuns unei probleme globale, cu o solutie globala: standardul de siguranta IMMUNE Building Standard™ (IMMUNE™) Healthy by Design, o initiativa romaneasca, propusa de Liviu Tudor, fondatorul Genesis Property și președintele European Property Federation. Standardul redefinește viitorul clădirilor de birouri prin certificarea rezilienței la riscuri actuale și viitoare pentru sănătate și identificarea unui set coerent de măsuri pe care orice proprietar de birouri din lume le poate aplica pentru asigurarea calității sănătății clădirilor deținute.
Stefan Tudos a subliniat faptul ca, trecand peste faza de inceput a socului provocat de pandemie, este foarte important modul in care se va face intoarcerea la locul de munca, iar proprietarii si dezvoltatorii vor trebui sa gaseasca o solutie care sa confere incredere. Increderea este si principalul lucru pe care standardul IMMUNE™ il asigura prin intermediul celor peste 100 de masuri, care odata implementate, creeaza sentimentul de siguranta la locul de munca. Standardul a preluat o serie din specificacitatile clean room-urilor din spitale si fabrici de medicamente, unde este luata in considerare partea virusologica, iar echipa multidisciplinara a venit cu un set de peste 100 de masuri pe partea de tehnologie, design si safety, care odata implementate in cladiri, le fac cat se poate de sigure, a subliniat Stefan Tudos.

Ca urmare a evaluarii masurilor care au fost implementate, cladirile vor primi un scoring, pe baza caruia vor fi clasificate in 3 mari categorii in ceea ce priveste rezilienta: Strong (3*), Powerful (4*) si Strong (5*).
Cu privire la beneficiile implementarii acestui standard, Stefan Tudos a subliniat ca acestea rezida din faptul ca este atins cel mai important obiectiv, si anume acela ce tine de certificarea cladirii din punct de vedere al sanatatii si sigurantei. Acest fapt raspunde solicitarilor chiriasilor si utilizatorilor cladirilor, la nivel de generare de incredere, in vederea intoarcerii la locul de munca.

Stefan Tudos a subliniat faptul ca initiativa a fost primita cu mult entuziasm, atat la novel local, cat si global, si ca, in momentul de fata se lucreaza la implementarea standardului in parcurile de birouri Novo Parc si West Gate, si la certificarea IMMUNE Building Standard™ a primelor cladiri din Romania.
Cum s-au adaptat firmele de Facility Management, si cum au regindit operatiunile in cele 8 luni de la inceperea pandemiei?

Acestei intrebari lansate de Andrei Botis, i-a raspuns Cristian Vasiliu, Managing Director ROFMA. In aceasta perioada au fost identificate o serie de amenintari si de oportunitati. In opinia sa, cele mai mari 3 amenintari, tin de renegocierea contractelor, reducerea costurilor operationale si mentinerea functionalitatii echipamentelor. Totodata, ca raspuns la amenintari, apar si o serie de oportunitati in domeniul FM, printre care regindirea si reoptimizarea proceselor, dar si folosirea pe scara larga a tehnologiilor digitale. In cele 8 luni, firmele de FM au pus accent foarte mare pe rezilienta cladirilor, pe mentinerea functionarii echipamentelor in parametrii normali, cu scopul de a oferi un grad crescut de incredere, prin convergenta intre smart building si safe building, a mentionat Cristian Vasiliu. Totodata, in vederea atingerii acestor deziderate, Cristian Vasiliu subliniaza necesitatea de a se investi in proceduri, in tehnica si in educarea personalului.

Cristian Vasiliu a vorbit si despre problemele cu care sectorul de FM s-a confruntat si se confrunta, o serie de furnizori de servicii FM resimtind acut problemele generate de pandemia COVID 19, si a subliniat faptul ca cei care au avut mai putin de suferit, si au facut mai bine fata provocarilor, au fost cei care au avut un portofoliu largit si diversificat de activitati, fiind implementati atat in cladiri de birouri, dar si in zone comerciale si industrial-logistice.
Intrebat fiind de Andrei Botis, cu privire la modul in care va evolua industria FM in urmatoarea perioada, cum vor primi si implementa cei din industrie standarde precum IMMUNE Building Standard™, Cristian Vasiliu a raspuns ca ROFMA imbratiseaza initiative de acest gen, este foarte deschis sa le promoveze, find de parere ca toti actorii implicati vor trebui sa inteleaga nevoia si importanta implementarii acestor standarde, pentru a putea face fata provocarilor actuale si viitoare.

Revenind la standardele lansate pe piata ca raspuns la provcarile generate de pandemia COVID 19, Andrei Botis l-a intrebat pe Cristian Macedonschi -Ambasador DEKRA Trusted Facility in Romania, despre standardul DEKRA: ce presupune auditul propus acest standard, care sunt beneficiile certificarii si in carei zone se adreseaza.
Am aflat de la Cristian Macedonschi ca DEKRA, prin intermediul celor 100 de auditori din Romania, a conferit statutul de “trusted facility” unui numar larg de cladiri de birouri, unitati de cazare, retaileri, restaurante si farmacii. Motivul pentru care operatorii au apelat la certificarea DEKRA este unul foarte simplu si de actualitate: transmiterea unui sentiment de siguranta catre cei care le trec pragul. 

Un motiv de bucurie si mandrie pentru Cristian Macedoschi il constituie faptul ca, prin prisma unor parteneriate bine gandite, cu marile asociatii hoteliere, de FM, sau de retaileri, Romania este pe primul loc in implementarea auditului DEKRA. “Managerii au inteles de la inceput importanta oferirii sigurantei, si au raspuns afirmativ acestei initiative”, a subliniat Cristian Macedonschi.
Cristian Macedonschi a vorbit in cadrul evenimentului si despre un proiect foarte interesant, derulat in Brasov, care va constitui si o premiera in Europa. Proiectul, derulat in parteneriat cu compania Hygeniuum, isi propune sa desemneze o intreaga strada, ca fiind sigura din punct de vedere al sigurantei sanitare. In opinia sa, este foarte important ca, alaturi de cladiri, sa avem si destinatii turistice care sa dea semnale de siguranta.

Remus Mihai Hirceaga – Partener Expense Reduction Analyst Europe (ERA), a adus in discutie optimizarea si eficientizarea costurilor, atat de importante in orice context, dar in special in perioda pandemie si post-pandemie, atat pentru chiriasi, cat si pentru dezvoltatori si proprietari.

El a vorbit despre modul in care optimizarea costurile cu energia ar putea influenta intr-un mod pozitiv, astfel incat costul total al chiriilor sa se apropie de nivelul dorit de chiriasi si proprietari. In opinia sa, criza sanitara a condus la o criza financiara. Numarul celor care se vor reintoarce la locul de munca, constituie o mare amenintare pentru industrie, care va schimba total modul in care vor arata birourile. In ultima vreme se iau tot mai mult in considerare costurile operationale si modul de comunicare cu chiriasii referitor la aceste costuri, pentru a face o diferenta intre pretul real/mp versus pretul chiriei/mp.

Remus Mihai Hirceaga considera ca se va pune presiune din partea chiriasilor in ceea ce priveste costurile de orice fel, dar si in ceea ce priveste energia, care se doreste a fi una regenerabila, din ce in ce mai mult.
O componenta foarte imporanta in tabloul complet al situatie actuale, tine si de noua arhitectura a locurilor de munca si de locuit, generata de pandemia COVID 19.

Care sunt provocarile zilelor noastre legate de noul design al locurilor de munca, cum trebuie sa ne organizam biroul acasa, care sunt tendintele in domeniu, dar si ce solutii curente si viitoare exista, sunt intrebari carora le-a dat raspuns Monica Cranganu – Director IDA Design.

Tendinta principala este aceea de a avea un mix intre cele 2 locuri de munca: birou si acasa.
In ceea ce priveste crearea unui loc de munca in cadrul caminului de acasa, Monica Cranganu considera ca este foarte important sa ne adaptam noii realitati, sa ne gasim un loc unde sa ne simtit bine, unde sa ne dedicam timpul lucrului. Este bine ca acest spatiu sa fie clar delimitat de restul casei si de lzona de odihna si relaxare, in special, pentru a putea face diferenta si a lucra in paramentrii maximi de eficienta. Ideal este sa avem in acest sens o incapere de sine-statatoare, dar provocarile cele mai mari vin in situatia in care avem de-a face cu spatii mici, familie numeroasa, unde fiecare trebuie sa isi gaseasca un colt pe care s ail adapteze cat mai bine pentru a-si crea un ambient propice lucrului, a subliniat Monica Cranganu.
Totodata, trebuie sa avem in vedere piesele de mobilier (care ar trebui sa asigure confortul), sursa de lumina corecta, care in mod ideal ar trebui sa fie naturala.
Functionalitatea este primordiala, iar esteticul la latitudinea fiecaruia, el trebuie integrat si adaptat intregului context, tinand cont de cromatica, stil si alte elemente de decor din restul casei.
In ceea ce priveste spatiile de birou din cladiri, in mod cert va exista o schimbare, in directia modificarii spatiilor. In opinia sa, ca tendinta generala, se va renunta la conceptul de open space, se va gandi o recompartimentare pentru ca fiecare ocupant al cladirii sa aiba spatiul sau de siguranta sanitara si de eficienta. In functie de profilul activitatii, unii vor migra catre lucrul de acasa, altii se vor adapta recompartimentarii cladirilor.

Si furnizorii si-au diversificat oferta si si-au adaptat materialele, sau gandesc solutii care sa aduca pe piata materiale care sa raspunda noilor solicitari, gen suprafete tratate anti-bacteriologic, finisaje care sa se poata intretine cat mai usor, care s apoata fi dezinfectate si igienizate, si care sa reziste in timp. De asemenea, au aparut materiale care inglobeaza o serie de tehnologii performante, care tind sa inlocuiasca materialele brute, traditionale.

La intrebarea adresata de Andrei Botis, cu privire la top 3 actiuni pe care cineva care locuieste intr-un apartament clasic, de 60 mp ar trebui sa le ia pentru a lucra de acasa in conditii optime, Monica Cranganu considera ca, in primul rand trebuie sa identifici zona care iti creaza confortul si energia care te determina sa lucrezi eficient; ca si conditii obligatorii: “coltul” din casa, unde sa isi adapteze locul de munca si unde sa isi instaleze biroul, scaunul (care este foarte important, trebuind sa asigure a pozitie corecta a corpului), sursa de iluminat si, nu in ultimul rand, solutii de depozitare care sa pastreze locul de munca in ordine.
Pentru ca, pana la urma, cel mai imporant element in orice discutie este omul, am aflat de la Liliana Cristea, Psihoterapeut integrativ si fondatoare a Cabinetului de Psihologie Liliana Cristea, ce inseamna munca de acasa din punct de vedere pshihologic. Dupa cum a observat Liliana Cristea, in prima instanta, companiile s-au concentrat pe tehnologizare si pe achizitionarea platformelor de comunicare insa, pe parcurs, s-a constatat ca nu aceasta era principala problema cu care urma sa ne confruntam. Principala problema este de fapt legata de mind-set si de adaptarea psihologica la noul mod de lucru. Inainte de pandemie, multi angajati isi doreau sa lucreze de acasa, iar companiile erau reticente in a le acorda acest beneficiu. Paradoxal, odata cu restrictiile impuse de pandemie si de obligativitatea muncii de acasa, multi angajati au constatat ca nu este la fel de confortabil si eficient sa lucrezi de acasa, este opinia Lilianei Cristea. Modul in care primesti ce iti doresti, conditiile pe care le ai acasa (spatiu, tehnologie, numar de membrii ai familiei, program, roluri), constituie principalele provocari carora trebuie sa le facem fata. Izolarea sociala este de asemenea o mare provocare, care rifica nivelul de stres.
Din dialogul purtat cu clientii ei, Liliana Cristea a concluzionat ca majoritatea isi doreste sa se reintoarca la birou, pentru ca le este greu sa se concentreze de acasa, pentru ca exista intreruperi, normale, generate de spatiul personal in care se afla. 

Exista viitor in munca de acasa? Da, dar va trebui ca, pe langa implementarea tehnologiei, sa existe fluxuri care sa determine angajatul sa lucreze in spatiul personal in aceleasi conditii de productivitate ca cele oferite de birou. In plus, este foarte importanta schimbarea si departajarea mediului personal de cel profesional.
Andrei Botis a intrebat-o pe Liliana Cristea care considera ca sunt principalele motive care i-au determinat pe oameni sa apeleze in ultimul timp, intr-un numar din ce in ce mai mare la servicciile pshihologului? Ea considera ca foarte multi pacienti vin in terapie cu atacuri de panica, generate de mesajele pe care le aud peste tot in jurul lor. In functie de experientele personale, fiecare recepteaza acest gen de mesaj la o intensitate diferita, si atunci creste si nivelul de stres. Astfel, unii transforma mesajele menite sa ne protejeze, in mesaje de amenintare.

Mai multe detalii despre cele discutate in cadrul evenimentului, puteti afla urmarind pagina de youtube: https://youtu.be/B-yPD9PmBZA

Multumim partenerilor acestei editii:
Main Partner: Next Energy Partners
Parteneri: TailPath, Genesis Property, Private Jets Europe
Supporting Partners: ROFMA, RoGBC

Despre organizator:
Cu experiență în organizarea de evenimente private, în 2016, Idea Events a început organizarea unor serii de evenimente publice generate de cele mai de actualitate subiecte internaționale și naționale în ceea ce privește sustenabilitatea și dezvoltarea durabilă.
Cu fiecare eveniment organizat, Idea Events promovează bunele practici, încurajează creativitatea și facilitează schimbul de experiență. Toate materialele folosite în cadrul evenimentelor sunt confecționate din materiale reciclate, iar prin fiecare acțiune este promovată o abordare cât mai prietenoasă cu mediul înconjurător.
Contact: gabriela@idea-events.com
Tel: 0799 13 12 44

Recent Posts

Leave a Comment

Start typing and press Enter to search