Cel mai important eveniment al anului dedicat CSR-ul și sustenabilității, ‘Sustainability: Shaping The Future of Brands’, a avut loc joi, 20 aprilie, la Hotel Sheraton București. Organizat de Idea Events, împreună cu Asociația Together For A Better Tomorrow, evenimentul a adus împreună cele mai sustenabile branduri din România care au oferit o imagine de ansamblu asupra a ceea ce înseamnă dezvoltarea durabilă în România. De la eveniment nu au lipsit nici anunțurile în premieră, primite cu entuziasm de către toți cei prezenți.
Costinela Drăgan, Sustainability Manager KMG International, a deschis conferința cu o prezentare a inițiativelor la care grupul s-a angajat să se alinieze în decursul perioadei următoare. Printre acestea se numără proiecte de susținere a biodiversității, reducerea emisiilor, dar și parteneriate cu universitățile pentru programe de dezvoltare a resurselor umane sau investițiile în comunități. În ceea ce privește strategia de dezvoltare durabilă a companiei, Costinela Drăgan a declarat faptul că se urmărește trecerea de la CSR la sustenabilitate, ceea ce va rezulta într-un beneficiu nu numai pentru shareholderi, ci și într-o mai bună balanță între investiții și contribuția către societate.
Alina Cristea, Manager Dezvoltare Durabilă Holcim România, a vorbit despre investițiile în modernizarea celor două fabrici de la Alesd și Câmpulung, plasate pe locul 1 în Europa și 2 în lume și a prezentat detalii despre aplicația StartCasa, un concept digital, prin care compania ajută viitorii proprietari de case în procesul de construcție, cu informații și îndrumări. Proiectul surprinde una dintre direcțiile asupra cărora Holcim se concentrează în strategia lor de sustenabilitate, alături de mediu, natură și economie circulară, domenii ce fac parte din Planul de sustenabilitate pentru 2030.
Alexandru Nicola (Renovatio), Diana Neacșu (BASF), Marinela Nedelcu (DHL) și Adina Ionescu (Renault România) au completat prima sesiune a conferinței cu exemple de bune practici și proiecte ale companiilor pe care le reprezintă, care servesc comunităților și mediului înconjurător, dar și despre proiecte dezvoltate în colaborare cu alte companii.
Cea de-a doua sesiune a conferinței a fost dedicată puterii brandurilor de a crea un viitor mai bun, cu exemple în acest sens venind Sabina Știrb (Samsung), Roxana Colisniuc (ING) și Teodora Migdalovici (Cannes Lion Ambassador). Georgiana Miron, Marketing and Communications Manager Groupama, a vorbit despre cum se materializează viziunea de business în strategia de CSR și despre ce înseamnă CSR-ul pentru Groupama Asigurări. Cristina Săvuică (Lugera) a completat discuția cu o analiza a modului în care se raportează generația millennials la sustenabilitate, iar Ioana Tetelea (Invisible Nature) a vorbit despre sustenabilitate ca proces și rolul raportării non-financiare. Cristina Hanganu (Lidl) a vorbit despre cele cinci direcții de impact ale strategiei de CSR și sustenabilitate — societate, mediu, resurse umane, sortimentație și produse și logistică.
Cea de-a treia sesiune a conferinței a debutat cu prezentarea Danei Dobrescu (Unilever) despre viziunea Unilever în ceea ce privește sustenabilitatea și valoarea pe care o aduce businessului. Mircea Ilie (IKEA) a vorbit despre viziunea și realizările IKEA pe plan local și internațional în ceea ce privește sustenabilitatea. Alina Frîncu (PMI) a adus în discuție angajamentul PMI de a construi un viitor fără fum. Ramona Ciocodei (McDonald’s) și Andreea Maria Cioban (Fundația Ronald McDonald) au intrat în dialog cu Laura Dragomir, moderatorul evenimentului și au prezentat proiectele pe care le desfășoară în cadrul companiilor pe care le reprezintă și cum sunt aliniate strategiile de business cu dezvoltarea sustenabilă.
Magor Csibi (WWF) a incheiat sesiunea de discuții cu un punct de vedere interesant asupra sustenabilității din perspectiva unei organizații de conservare și a lansat un îndemn către angajați să fie motorul schimbării în companiile în care lucrează.
Cea de-a patra sesiune a conferinței a fost dedicată raportării non-financiare, celor mai noi standarde de raportare și legislației în vigoare. Francesca Palamidessi, Senior Coordinator Corporate & Stakeholder Relations al Global Reporting Initiative (GRI), a vorbit despre raportarea non-financiară conform standardelor GRI, statistica raportării în România dar și despre comunitatea GOLD.
Andreea Giovani (PwC) a completat discuția cu informații valoroase despre cum se va realiza transpunerea Directivei de raportare non-financiară în legislația națională.
În continuarea sesiunii, Cristina Bălan, (CSR BootIQ) a vorbit despre ce presupune trecerea de la standardul G4 la noile standarde de raportare non-financiară, insistând totodată și asupra beneficiilor raportării, cu exemple concrete ale unor companii care au ales să raporteze non-financiar, fie că îndeplineau sau nu criteriile obligatorii.
Conferința s-a încheiat cu lansarea celui de-al cincilea raport de sustenabilitate al URSUS, primul din România și printre primele din lume, elaborat în conformitate cu ultimele standarde GRI. Robert Uzună (URSUS Breweries) a vorbit despre ce a presupus acest proces de raportare și despre beneficiile și lecțiile învățate.
Partener GOLD: KMG International
Parteneri SILVER: Ursus Breweries, Holcim Romania și Groupama Asigurări